Jag gört!!

Igår köpte jag dom första klädesplaggen med siktet enbart inställt på att dom ska bäras under vandringen i norra Spanien.

Jag GÖRT!!! ;-)

Nyhetstorka?

Jodå, vägglöss är apäckliga små kryp... men egentligen är dom inte värre än våra mygg.. biter, suger blod och sen kliar det.... och okej.. när man kliar på vägglusbett så BRÄNNER det som eld... det gör det inte på myggbetten.
Vägglöss har inget med smuts att göra.. lika lite som mygg. Men många forskare är eniga om att vi nog kommer att få ser både kackerlackor och vägglöss på ett sätt vi inte tidigare gjort i Sverige både pga ökat resande men även pga klimatförändringar... även om man tycker att dom senaste två vintrarna borde varit kalla nog för att ta kål både på löss och mygg....
Men vi vet att mygg överlever mååånga minusgrader... och det gör nog vägglusen oxå. 

Och till den som tror att jag svamlar i nattmössan.... jag säger bara: Sydney, december 2004..... jag räknade till nära 200 bett innan jag gav upp ;-) . Så tro mig.. JAG vet hur det känns att bli biten av bedbugs.... och hur man kan se ut efteråt.. en dag kanske jag lägger upp en bild, om jag känner för att skrämma små barn vill säga.

Angående rubriken: Attackerad... nä jag bryter nog ihop *skrattar sig krokig*

LÄS SJÄLVA:


Publicerad: 2011-01-21 på
www.aftonbladet.se

Attackerad av vägglöss i tåg

På Arsalans egen bild från sovvagnen syns vägglusen tydligt.
  På Arsalans egen bild från sovvagnen syns vägglusen tydligt.

Arsalan, 24, blev biten i SJ-kupén: Jag fick panik

Inte nog med att SJ:s avgångstavlor är nedlusade med inställda tåg och förseningar.

Nu finns det också riktiga löss i tågen. Arsalan, 24, blev biten i sovvagnen.

– Äckligt, säger han.

 

Arsalan Muhammed, 24, från Älvsbyn hade bokat plats i sovkupén på tåg 93 mot Stockholm. Han steg ombord, bäddade och gick och lade sig.

 

Snart stack det till en gång på handen. Så en gång till och när han tände lampan såg han ett litet kryp på handen.

– Jag såg att det var löss och fick panik. Sedan såg jag två, tre stycken och dödade dem på en gång, säger han.

Kunde inte sova

Medresenären i slafen under blev också biten ett par gånger. Då fick Arsalan nog och gick och satte sig i sittvagnen i stället. Konduktören erbjöd honom visserligen att byta

kupé men Arsalan hade ingen lust att sova längre.

– Det blev psykologiskt. Det är svårt att sova när man tänker på krypen, det var jätteäckligt, säger Arsalan som fotograferade lössen innan han flydde kupén.

– Jag vågar med säkerhet säga att det rör sig om en vägglus, säger Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Han berättar att lössen gömmer sig i skrymslen på dagtid men kommer fram i mörkret.

– Det är inte särskilt trevligt att bli stucken av dem, säger han.

Tåget saneras

Det lusiga tåget togs i går morse ur bruk för sanering.

– Det här är mycket ovanligt och väldigt beklagligt. Det låter verkligen obehagligt att råka ut för detta. Men vi kommer att ta tag i detta och sanera vagnarna, säger Sven-Ingvar Håkansson, presskommunikatör på SJ.

Hur gick det för Arsalan då? Jo, tåget han egentligen skulle ha tagit var inställt, det var därför han hamnade på luståget som i sin tur inte kunde köra till Stockholm utan det blev byte till buss i Sundsvall och så ytterligare tågbyte i Stockholm och eftersom det bara var lite försenat hann han med nöd och näppe till anställningsintervjun i Göteborg.

Erik Nises

Snabbfakta

  Vägglusen är egentligen ingen lus utan en skinnbagge. Den art som angriper människan heter Cimex lectularis.

  Lössen var ett stort problem i det gamla Fattigsverige men har under en period varit nästan försvunna. Att den har återkommit tros bland annat bero på att vi reser mer och då tar med oss vägglössen hem från semester i länder där de är vanligare.

  De är mycket svårbekämpade, duktiga på att gömma sig och klarar sig länge utan mat.

  Om man drabbas av vägglöss ringer man med fördel Anticimex – som på latin betyder just ”mot vägglus”.

 

Fakta: Anticimex


Måste upphöra med att alltid förvånas....

Jodå, det har hänt igen. Kund som får en av två efterfrågade produkter frågar vilken som ska beställas....

Och man vill så gärna svara: Den andra? Den du inte har i handen? Ole-Dole-DOFF! eller varför inte: -JAAAAG  vet inte... i ett lite gällt och korkat röstläge.

Men nej, man ler, och man förklarar och man beställer..... för man jobbar i service.

"Kunden har alltid rätt" ... ge mig människan som myntade det uttrycket så ska jag förklara ett och annat.

"Vi möttes på folktandvården" fast privat...

Ibland blir jag seriöst rädd för mig själv, jag menar... det är väl helt okej att tycka att man har ett roligt jobb... man kan väl till och med ligga sömnmosig i sängen och svära över väckarklockan bara för att sekunden efter hoppa upp med ett leende när man kommer på att man faktiskt får gå till det där roliga jobbet man gillar så mycket.

Men när jag kommer leende ut från tandläkaren två dagar i rad... då tycker nog till och med JAG att det kan få vara slut på lyckligheten... eller?
Dyrt är det och ont gör det.... men så hittar man tandläkare och tandhygenister som trots prislistan och borren ändå får en att känna glädje. Märkligt.. men så är det hos mig ... idag gav ( i helvete heller jag fick köpa *s*) min tandhygenist mig ett paket små gröna granar som jag ska använda mellan tänderna istället för tandtråd. Jag menar... sånt kan man väl bli glad för? Blödande tandkött var tydligen inte alls nåt bra enligt henne. Tabletterna mot muntorrheten jag fick (köpa) sist börjar jag bli duktig på att använda. Nu är det "bara" en operation av en trilskande visdomstand som ska genomLIDAS ....

För jag och min tandläkare har kommit överrens om att lagningen hon petade ner i en tand igår morse skulle vara den sista ......

Undrar hur mycket pengar tandfen ger för en trasig visdomstand? Tandläkaren kan nämligen tänka sig att ta upp till 5000kr bara för att lossa den så jag kan lägga den under kudden.

Och ändå ler jag, snart byter jag namn på bloggen till Tokluringen.

Sportdåre?

Hur hamnade jag där?
Hur kom det sig att jag plötsligt befann mig hiskeligt högt upp på en läktare i Globen?
Hur kom jag ens på tanken att betala för biljetten?

Ja, HUR full var jag när jag tackade ja till att gå på... Idrottsgalan?

Sanningen? Sanningen är att jag var spiknykter och inte ens nyvaken. För när väninnan ringde och kastade fram den tokiga idén tänkte jag: -ja va tusan! Testa människa!! Gör nåt nytt.. gör nåt ingen skulle tro dig om, gör som du gjorde när du åkte jorden runt: TÄNK INTE!! bara gört... ;-)

Om det var roligt?
ABSOLUT (fortfarande inte nån koppling till sprit)
Det var HÖGT där vi satt, två höjdrädda kullor men det glömde åtminstone jag efter ett tag. Bra uppträdanden och en härlig stämning. När Ingemar Stenmark fick pris ville applådåskorna aldrig dö ut i hallen. Till och med JAG kände ju igen honom ;-)

Men visst hittade jag saker att störa mig på: dom i flera fall enfaldigt dåliga skämten t.ex.. som när en av tvprofilerna försöker lugna programledaren med att dom minsann sänt direkt-tv i flera år och det som räknas är det man har här (profilen klappar sig på bröstet) -Jaha, hjärtat? Säger den nervösa nya programledaren. -Nä, svarar veteranen... och drar fram en fickplunta. Seriöst! Är det HUMOR det? Särskilt som till och jag minns kampanjen: Spola Kröken... starkt stöttad av idrottsrörelsen i Sverige.

Men det var roliga skämt oxå: Inför utdelningen av Stenmarks pris säger killen på scen: När Ingemar åkte nedför backen i tävlingarna, då stod Sverige stilla! När Sverige står stilla idag beror det på SJ....


Det hade faktiskt kunnat vara mycket mycket värre!!

Efter två år med rejäla snövintrar och med det stora bekymmer i tågtrafiken tar jag inte längre något för givet när jag ska ut och resa. Jag ser till att ha med mig en liten vattenflaska och minst en chokladkaka eller som idag en smörgås gjord av mammas mumsiga hembakade bröd och lite ost. Sen tar jag gärna med en lite extra varm sjal utifall att det skulle bli kyligt.

Och det tog inte många resminuter innan högtalarna sprakade till och en trevlig kille upplyser oss om vilka små bekymmer vi som resenärer kan komma att stöta på under resans gång:
Ett par dörrar ut mot perrongen går ej att öppna men det ska finnas information om detta på dessa. Tåget är fullbokat men det finns faktiskt EN fungerande toalett. Nu tror jag inte det ska bli nån rusning till denna eftersom jag överhörde nåt nyss om att kaffemaskinen är trasig och någon restaurangvagn finns inte :-)

Så här sitter jag nöjd och äter min goda smörgås och dricker sparsamt med vatten. En liten del av mig vill sura för att allt inte funkar exakt som det ska men huvuddelen av egot inser att detta faktiskt bara är ännu ett i-landsbekymmer. Vi har värme på tåget, elektricitet till datorerna och vi ligger mig veterligen i tid mot tidtabellen.

Och kolla... jag har ju en liten godispåse i ena jackfickan.... och en pocketbok i den andra... jag ska nog överleva dom här futtiga timmarna också.

Livet är Gott!!!


Surströmmingsåret 2011

Än så länge ser det ljust ut inför årets ätningar *ler* första burken öppnades 8/1 och blev förstås julklappen från bror, en svart Mannerströms. Lite lös men vääääldigt god!!!

Längtar redan efter nästa ätning!

Gott Surströmmingsår på er!!!

Rockhampton mitt vattenhål?

I godan ro sitter jag i köket med mamma och äter dopp i grytan och dricker Treo och pratar om livets väsentligheter och oväsentligheter. I ett par dagar har man på radion rapporterat om svåra översvämningar i Australien och även om det är mitt favvo-land nr 1 så är det ett stort land och jag har mest lyssnat med ett halvt öra. Tills namnet Rockhampton sakta tränger igenom förkylningsbomullen i huvet och börjar pocka på uppmärksamhet. Rockhamton, säger jag till mamma.... det låter ju bekant, undrar om jag var där? Och så slår minnena till med full kraft, en liten övernattningsstad där man som backpacker oftast inte stannar mer än en natt för att byta buss ner efter östkusten. Utom jag då, som tokförälskade mig i den lilla stadens charm och faktiskt återvände dit efter att jag och mitt ressällskap jorden runt hade delat på oss... här är ett par utdrag ur resdagboken från 2005:

"Jaha, nu har jag tagit mig alldeles sjalv upp till Rockhampton igen. Det tog bara 12h pa bus.... Mysig stad."

"...man blir jatteglad och hamnar latt pa Karaoke efter nagra skvattar ur flaskan *skratt*. Kul stalle dock, nattklubben heter Strutters och dom serverar inte vin (?) eh... Australien... vinland... jaja, men man kan ga en trappa ner till the Jungel Bar och dricka vin. Har man tur far man det i vinglas... dvs om det glaset inte redan ar upptaget for att det rakar vara tva personer under samma kvall som dricker vin... jo dom har bara ett vinglas i den baren!!! *skratt* det kan dock losas av personalen som istallet haller vin i olglas och tar mindre betalt for mer vin. "

"Vandrade ivag till Botaniska tradgarden och gick pa Zoo. Underbart vader, stralande sol. Ca 25+... "

"Har varit pa Zoo igen med en av Amerikanerna.... dom tror dom ar tuffa men stall dom bredvid en Emu... oj, jag skrattade sa jag holl pa att ramla in till krokodilerna. Han (Ben) hade aldrig sett en Emu forut och visste inte vad det var, ni skulle sett hans min! *skratt*
Vi har haft mkt kul under veckan med Karaoke och shopping"

"Har i Rocky finns bara en flod och den ser inte sa badvanlig ut. Men det ar grymt vackert har. Och trevliga manniskor. "

"...jag bor ju pa varldens bastaste hostel och Dave som jobbar dar har lovat att jag kan stanna tills bussen gar. Han ar en raring, kom och gav mig en troja igar med nan text han tyckte passade mig... nat om att jag ar bossen eller vad det nu var. Vadda, bara for att jag bestammer att tvn ar trasig nar det visas Rugby och fotboll?? *skrattar* Jag kommer def. att saknar Rockhampton!!!

Gick ner pa Jungle Bar och firade sista kvallen i Rocky igar, och hor och hapna, dom lyckades hitta ett vinglas!!!! *ler* ryktet sager att dom nu har 2st..... Ett glas vin pa krogen gar for narvarande pa 18kr... "

Saxat och klippt ur dagboksanteckningarna mellan 30:e juni coh 11:e juli 2005.... och mellan dom raderna finns massor med minnen.

Jag har alltid tänkt att jag skulle åka tillbaka dit på min eventuella bröllopsresa... *skrattar* jag är övertygad om att det hinner torka upp tills dess ;-)

 


Nyårslöften 2011

Igår var det julafton hos oss så idag kan väl vara läge att avlägga dom löften som ska brytas under året.

Av nån anledning sitter jag med flera stycken klassiska löften i år: Sluta röka, Börja motionera, Äta hälsosammare och i största allmänhet förska leva lite sundare. Vi får väl se hur många timmar det håller.

Sen har man alltid dom där tankarna på att slå av datorn före midnatt, läsa fler böcker istället för att surfa på nätet, brodera mera, pyssla mera osv osv osv....

Men nyårslöften eller inte, man får ta en dag i taget.

Nu ska jag iaf slå av datorn, och läsa en bok... kanske ta en chokladpralin, nä just ja: morot!! ;-)