Ja det är VÅREN!!

Tog en sväng ner till affären idag och insåg att vindarna ute var småljumma och kändes våriga!! Så jag firade genom en kryddorgie! Sitter nu och sniffar på färsk Basilika, Timjan och Salvia....

LYCKORUS!!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!!



http://www.earthhour.org/home/

Själv släckte jag ner lägenheten, slog av tvn och lät datorn gå på batteri för att kunna lyssna på en meditationsskiva under timmen som skulle få oss att tänka lite extra på miljön och vad som egentligen är viktigt här i livet.

Meditationen slutade i djupa snarkningar och när jag vaknade igen och loggade in på nätet kunde jag läsa att jag medverkat till sänkt elförbrukning motsvarande 500 000 hushåll...bara i Sverige!! Och nu fortsätter världen att släcka ner.. tidzon för tidzon.... det är magiskt att vi faktiskt kan hjälpas åt med något utan att det måste sitta politiker och diskutera saken och tillsätta utredningar för miljontals kronor innan beslut kan tas i en simpel fråga.


Det här var vad vi i lilla Sverige kunde åstadkomma på en ynka timme... det ger en lite att tänka på, eller hur?


Surströmming igen!!

Aah... sådärja, då sitter man här dagen efter och rapar och fiser fermenterad fisk *flinar* . Jag säger ju alltid: Surströmming är nåt man äter och sen återupplever ett par dagar efter på olika sätt vare sig man vill eller inte.
Jag måste säga att jag är lite nervös inför årets ätningar, nu har jag ju flyttat till Fjollträsk och där verkar det inte serveras läckerheter särskilt ofta. Men efter att innan Mars är över ha kunnat göra två streck i räknestickan så börjar det kännas lite mera hoppfullt igen.

Igår var det min bror och två bekanta till honom och jag som bänkade oss runt burkarna. Brorsans fru satt vid kortänden av bordet och åt lamm med bearneassås och hade en stor kruka basilika bredvid sig som hon med jämna mellanrum körde ner huvudet och andades i. Vi andra var mest tacksamma för att hon den här gången inte valde att äta pizza med oregano på. Vet ni hur mkt det luktar om oregano? Och man får ont i huvudet av doften oxå. *ler*... det märkte vi sist vi åt Surströmming och hon valde pizza.
Men igår gick det alltså bättre... *skrattar* God doftande fisk och härligt rökig wirre..... ja man har ju ätit sämre middagar det är helt klart!

För att bräcka fjolårets rekordätningsantal måste jag upp i över 17 ätningar...
DET ser jag fram emot!!

Ps: jag är djupt imponerad och tacksam över att värdinnan står ut när vi äter surströmming i hennes hem. Det är inte lätt när man själv inte tycker om vare sig smak eller doft... RESPEKT!!!

ME MYSELF AND I

Jag måste framstå som tjejen men jordens största EGO i alla fall!! Här maler jag på i ett av dom längsta blogginläggen på länge om hur jädrans duktig jag har varit och inte ett ORD om alla dom andra som var med. *ställer sig i skamvrån med en jättestor dumstrut*

För dom andra var ju TOPPEN!! Vi hade en Barn/ungdomskör som sjöng och en av tjejerna sjöng Abbas sång "Jag har en dröm" solo så man rös (hade jag inte varit så nervös för mitt tal så hade jag nog låtit tårarna trilla.... ) Och flera bybor som läste bibeltexter, pappa bland andra. *stolt*

Som avslutning spelades ett stycke av Bach på orgeln så om nån lyckats somna under min "predikan" så var dom defenitivt vakna till kaffet efteråt *ler* Det var helt magiskt!!

Så... för att sammanfatta så var det ett helt gäng som tillsammans med förberedelser, tal, läsningar, sånger och kaffekokning gjorde Söndagens Gudstjänst till en minnesvärd dag för dom ca 100 åhörare som kom.

Är inte högmod en av alla dom där synderna förresten?

Men som en före detta arbetskamrat alltid sa: Nä, SYND.. det är nåt mycket roligare!

Lilla Smurfan?

Jag brukar ju passa på att leka lite med min kompis frisörskan när jag åker upp till Dalarna. Eller.. hon leker med mitt hår och jag har lärt mig att inte protestera när hon börjar slipa saxarna. Det blir ju så bra när hon får (nästan) fria händer.
Den här gången blev det lite nya färger... koppar, toffee, aubergine... och... få se.. det var en till..... jo just ja: BLÅTT!!

Hihihihi... nu satte nog mamma kaffet i halsen i alla fall.... 

Milla: Tusen tack för den fina kommentaren! Om det kommer fler tillfällen kan du väl komma och lyssna Live?

*sjunger*: BLÅTT en daaaag.....

Man kanske skulle söka upp den där Jesus och lämna sin CV?

Nu har jag varit i hemtrakten över helgen och haft det riktigt skönt! Åkte upp redan i torsdagskväll så jag fick tre hela dagar plus dagen däruppe. Nu tuffar jag hemåt på ett småkallt tåg. Kallt var det iaf inte i Dalarna. Kan bero på att kyla norrut är mkt torrare än nere i Stockholm. Jag har varit riktigt varm på första gången på ett halvår känns det som *ler*. Förutom surströmmingspremiären i fredags hade vi ett till viktigt event den här helgen.
Igår var det Söndag och alla vet ju vad man ska göra på Söndagar?
Jepp, då går man till kyrkan i samlad tropp.
Tror ni jag luras? Näjdå inte jag inte.... men om du inte tror mig så kommer du få ännu svårare att tro på följande: JAG höll i predikan... jodu.. det du! *skrattar*
Jaja, prästen hjälpte till lite han med... *ler*
Men skämt och sido... så här var det: Jag blev tillfrågad om jag hade lust att skriva ihop nån liten text och läsa den i kyrkan under just den här söndan. Och som vanligt kan jag ju inte sätta mig och tänka efter innan jag tackar ja.. och så blir det som det blir... oftast jäkligt bra faktiskt *flinar*

Så efter flera veckors nervöst filande på en gammal radiokrönika som med smärre förändringar skulle kunna passa sig i Guds Hus och en riktigt sömnlös natt där jag seriöst började fundera på om man inte skulle be Han där uppe om lite magsjuka stod jag iaf i kyrkan och skakade i knäna samtidigt som jag försökte få rösten att hålla ihop.

Så här blev det iaf:

För att koppla av på lediga stunder brukar jag ägna mig åt korsstygnsbroderier. Det är väldigt rogivande att sitta och räkna mönsterrutor och låta nål och tråd fara upp och ner i väven. Samtidigt som tankarna får fara fritt. Man börjar med en färg och några stygn som inte ser ut att bli nåt alls. Men allteftersom man byter trådar och broderar ut väven växer plötsligt en bild fram. Ofta kan jag sitta i timmar och bara se en tråd och färg åt gången i små detaljer för att sen när jag fokuserar blicken på hela tyget häpna över att det faktiskt börjar likna nånting. Och det händer ibland att jag kan känna att livet är litegrann som ett broderi. Fast livets broderi är mera fritt man har inte den där beskrivningen som visar exakt hur resultatet ska bli för att det ska bli bra. Man får improvisera sig fram. Det kan hända att livet trasslar till sig, precis som broderitråden gör ibland. Då får man stanna upp och försöka reda ut problemet innan man fortsätter. Risken om man går vidare utan att försöka reda ut trasslen är att dom ligger kvar och stör helhetsbilden till slut. Det händer att man räknar fel och till skillnad från trassel så brukar det ta en stund innan det visar sig. Plötsligt inser man att det inte blir riktigt som man tänkt sig längre. Broderar man får man välja: repa upp allt som är fel och börja om, eller överväga hur mycket felet kommer att påverka den färdiga bilden. I verkliga livet kan det vara omöjligt att gå tillbaka och rätta till utan man får göra det bästa av situationen som uppstått istället. Oftast är felräkningar inget som kommer att påverka det stora hela i slutänden. Det är mest väldigt irriterande för en själv för stunden bara. Ibland får man lov att kapa en tråd eller ett vänskapsband fast man inte vill, och ibland är det bara skönt att vara klar med ett parti så man får gå vidare.  Men visst känner man väl stundtals att det skulle vara väldigt skönt om man hade fötts med en livsbeskrivning? Att veta hur man ska välja i varje situation och veta att resultatet blir rätt.

Skönt och förmodligen väldigt tråkigt i längden. Det bästa med livets broderi är ju faktiskt att även en missräkning kan visa sig vara lyckosam.  Som när det var Cruising i stan sist och jag hade räknat med att vara hemma senast tio på kvällen men snubblade i säng ungefär fem timmar senare, måste säga att det inte alls var en otrevlig felberäkning. Jag hade väldigt skoj. Eller när skatteverket hör av sig och berättar att jag gjort en felräkning i deklarationen som innebär att jag inte alls ska betala så mkt skatt som jag gjort. Inte blev jag så ledsen den gången heller.

Varje dag, varje sekund läggs ett nytt stygn till i min livsväv.... Jag har ingen färdig beskrivning, men jag har en vision: att en dag ska jag dra mig tillbaka och minnas åren som gått som en stor och härligt färgsprakande tavla. Förhoppningsvis är den då utan alltför många trasselknutar och felräkningar. Och idag, här och nu blev ni en del av den bilden. Och för det vill jag säga tack.

Tydligen hade jag lyckats gömma både knän och hållt rösten stadig för jag fick då mest höra att det var bra och att jag verkat lugn. Jag lovar, det VAR jag inte. Från det att jag ställde mig upp så minns jag inte mycket alls faktiskt. Men ju mer såna här saker jag ger mig ut på desto mer får jag ju öva.. det handlar faktiskt om det mest elementära för att komma nånstans här i livet: Utmana Dina Rädslor!!

Jag är NÖJD, tänker inte sticka under stolen med det... jag är SKITSTOLT över mig själv... och den här helgen har jag växt, och då menar jag inte bara på bredden även om jag sätter i mig lite väl mkt av mor och fars välsmakande mat . Nä min självkänsla har stigit flera grader och det känns så skönt. Säkert kommer nåt som tar ner mig lite nån dag men just för tillfället tänker jag njuta av den här känslan!!


Fredag den 13:e Mars 2009

Var ingen otursdag alls för burken blev öppnad utan brutna ben på mamma och alla strömmingarna gick åt!

Så nu ligger man i sitt gamla flickrum och rapar och fiser i tystnaden och mår riktigt gött!

 2008 var ett bra år, 17 ätningar hann jag med....

Surströmmingsåret 2009 har bara börjat!

Roligt och oväntat förslag

jaha.. orkar man med ett "jobb" till?

Jag lovade iaf att fundera på saken. Om jag lyckas skulle det förmodligen vara det häftigaste jag gjort nån gång... tror jag...

Jag återkommer om eller när. Men så länge kan ni väl skriva ner era gissningar... *ler*

Jämställda sportsverige... tvi!

Och så vann nån vasaloppet... för tredje gången... och det blir såna skriverier... så duktigt, så bra.. en sån prestation!!

Det fanns en klass till, HON vann för andra året i rad, men det verkar inte vara nån prestation.... iaf får hon inga spaltmeter... men det är väl inte ovanligt.... i vårt avlånga, jämställda land...

Heja Sverige! eller?