Dubbelmoral

när det kommer till surströmmingsätning accepterar jag bara orden:
- Jag tycker inte om det! från personer som sen kan lägga till - Jag har provat X ggr...
HELT okej, då har du iaf provat och vet vad du pratar om.
Sen finns det kategorin människor som rynkar på näsan och snabbt deklarerar att FY va ÄCKLIGT, rutten fisk.... nä DET tycker dom INTE om!!
-Men du har smakat iaf, kommer ju min stilla undran då?
- Eh, nääää.....
Vuxna människor som beteer sig som småungar framför grönsakstallriken.
(Måste ju tillägga att Surströmming inte på nåt sätt är rutten utan syrad eller fermenterad.... precis som filmjölk och salami bland annat)

I Fredags var det dags för att premiäräta årets surströmming. Mmmm.... i goda grannars lag inmundigades flertalet vackra surströmmingsmackor nedsköljda med ljust lättöl och lite lite Hallands Fläder *ler*
Det där med vackra kommer från grannarna, dom sitter stumma och glor på mina surströmmingsskapelser under ätandets gång, mycket bra för mig för dom glömmer att äta själva och således kan jag norpa dom största honorna i burken *skrattar*
Själv ser jag inget speciellt i mina mackor, jag är djupt koncentrerad i att få ut surströmmingsbitarna (helt utan ben, jag är fruktansvärt överkänslig mot fiskben) i exakt rätt symmetri på färskpotatisen för att det sen ska passa med mina tandbett.  Sprinklar över rödlök och sen är det bara att sätta igång att mumsa.

Det finns dom som äter lingon till surströmming, eller messmör, och dricker mjölk till. Tomater, gräddfil och dill är tydligen oxå sånt som passar till.
Pappa la äppemos på sin strömming i år, det ska tydligen vara en smakhöjare det med.
Vad jag säger om ovanstående tillbehör??? - Usch vad ÄCKLIGT!!!
Om jag har provat??? -Nä fy aldrig i livet!!
*skrattar* lite dubbelmoral här i livet ska man ha.....

Fredagens ätning blev nr 9 för året....



 


Två vargar

Läste ut en bok idag som heter: Slumpen är ingen tillfällighet, av: Jan Cederquist. Riktigt tänkvärd läsning som jag lätt kan rekomendera.

På sista sidan hittar jag det här:

Två Vargar

En gammal indianhövdning satt och pratade med sin sonson.
Han sörjde djupt en tragedi som inträffat i familjen.
"Jag känner att jag har två vargar som kämpar mot varandra i mitt hjärta.
En av dom är våldsam, hatisk och hämndlysten.
Den andra är är kärleksfull, förlåtande och medkännande."
Sonsonen frågade: "Vilken varg kommer att vinna, farfar?"
"Den jag matar."

Jag kunde inte hitta källan någonstans men visst är den värd att tänka på?

Bajs i Majs

Har efter mycket provande och letande till slut hittat den perfekta kattsanden

för att spara miljö i Falun har man ju tagit det ytterst intelligenta beslutet att deponirester inte längre ska hämtas av sopbil en gång i veckan utan istället ska varje hushåll själva stå för transporten av dessa till soptippen. Som deponirest räknas kattsand..... räkna själv ut hur många kattägare som behöver ta bilen till sopen ett par gånger i veckan.... MILJÖBESPARANDE VA?? och jag behövde inte ens miniräknare för att förstå hur fel det är.

Har därför laborerat med nåt som kallas kiselkristaller i ett par månaders tid nu, kristaller som är komposterbara och bara behöver bytas en gång i månaden.  Bajset slängs efter hand men kisset kapslas in i kristallerna... spelar ingen roll hur man vänder och vrider på lådan så ser den inte ut och luktar inte så jättetrevligt dagarna före tömning. Dessutom dammar det nåt otroligt när man byter kristaller.

Så häromdagen blev jag ju överlycklig när jag traskade ner på djuraffären och inte bara fick kika lite på snyggingen som jobbar där utan även hittade kattsand gjord på MAJS, kan ni tänka er? Och den ska gå att spola ner i toaletten. Hur underbart är inte det?
Det blev dock ett nervöst dygn där jag väntade på att Panik skulle kissa på sig eftersom hon vägrade sätta sig i majsen. Men när jag kom hem nu på kvällen fanns det en majsklump i lådan, stoooor lycka *skratt* och plums i toaletten och swoooosch... så var den borta... och den enda lukt som finns inne på dass nu är en svag doft av majs.... ja om inte matte varit där och råkat äta surströmming dan innan förstås *skrattar*



Burksamlare

ÄNTLIGEN!!
Tredje torsdagen i Augusti har infallit och burkarna släpps fria!!

Surströmmingsakademien har utsett
Måsens Surströmming till Årets Surströmming.
Själv är man medlem nr 411 i Surströmmingssällskapet *ler*.

En åttonde ätning hanns med förra helgen.... och nu börjar säsongen på riktigt.

Stäng dörrar och fönster, för nu burkar dom upp!!

Känner mig rökt

För en gångs skull lät jag Wolf fm 88,8 stå och skråla på radion när jag sent om sider lyckades kravla mig ur sängen imorse, Wolf har bara musikslingor och inga nyhetssändningar. Detta gjorde att jag fick en smärre chock när jag såg den tjocka rökpelare som steg upp över hustaken i centrum när jag närmade mig jobbet. Riktigt läskigt blev det när blå/vita avspärrningsband blev synliga och jag ser eldslågor som slickar hustak bara en hundra meter från min arbetsplats. Får reda på att det brunnit sen två-tiden på natten, vilket innebär att branden hållit på i ca 7-8 timmar när jag får syn på den. Och efter 7-8 timmar brann det kraftigt!! Inser att en av Faluns mysigare pubar inte längre existerar. Och granne med den låg en restaurang jag aldrig varit och ätit på men som vi faktiskt pratade om för bara några veckor sedan, dom har rykte om att ha så himla god mat och vi sa att vi måste gå dit och äta nån gång. Antar att det bara serveras välstekt där för tillfället (obs! dålig galghumor)
Röken låg tätt över centrum och vi var mycket tveksamma över huruvida vi skulle kunna hålla öppet hela dagen. En efter en slog butikerna runt om oss igen och när jag gick på lunch gjorde jag den fasansfulla upptäckten att det hade även Restaurang Gyllene Bågarna gjort. Efter min lunch konstaterade vi att vi hade svidande ögon, huvudvärk och halsbränna (passande va?) och låste dörrarna och åkte hem. Jag fick ett utmärkt tillfälle att inviga min badkarskudde, hela jag stank brandrök. Det var som att man stått vid en Majbrasa, fast nykter *ler*.

Läser i tidningen på webben att man uppmanar folk att INTE åka till Falu centrum för att röken är giftig och att dom som bor där bör hålla sig inne med stängda dörrar och fönster. Tror ni folk lyssnar på sånt? Nope, jag hade till och med en kund som frågade om vi verkligen fick hålla öppet när det luktade så mycket brandrök hos oss. Jag stirrade dumt på henne och undrade i mitt stilla sinne hur det stod till egentligen. Hade hon och alla andra hållt sig hemma som dom borde så hade vi kunnat ta beslut om stängning betydligt tidigare.. men folk MÅSTE tydligen handla hur det än ser ut.
ÄNNU mer förundrad blev jag när jag vandrade efter ån mot bussen och inser att det verkligen står folk strax utanför avspärrningarna och tittar på släckningsarbetet. Hör även att lasarettet fått in flera personer med rökskador, just pga nyfikenheten..... det MÅSTE vara nåt fel på en del människor!!! Paret som drog en barnvagn med en mycket nyfödd liten krabat alldels bredvid händelserna hoppas jag verkligen bara var på väg mot en buss som skulle ta dom långt långt långt bort från ev giftiga rökpartiklar. Inte för att dom såg stressade ut, men man måste ändå hoppas. Att brandrök är giftig och inte nyttig att dra i sig fick jag lära mig redan som barn när vi hjälpte mamma och pappa att elda ris på gården. Rökning är farligt det vet alla. Att då åka och ställa sig bredvid ett brinnande hus från början av förra århundradet och frivilligt andas in gud vet vad.... ÄR det smart?

Själv var jag för en gångs skull uppriktigt lycklig och tacksam för att jag överlåtit min centrumlägenhet till lilla-syster (ringde och kollade att hon åkt ut på landet) så att jag kunde ta en buss upp på högre höjder och sätta mig på balkongen och andas ren frisk luft.

Halsen och ögonen svider och mina tankar går oavbrutet till dom brandmän och andra vardagshjältar som just nu står i den tjocka gråa röken nere på stan för att jag ska kunna åka tillbaka till jobbet imorron utan fara för min hälsa. Det är först när man ser något sånt här på nära håll som man (iaf jag) riktigt förstår hur deras arbetsdagar kan se ut. Det värsta som händer mig på jobbet är att jag skär mig på ett fakturapapper eller klämmer tummen i kassalådan (jodå det har hänt).

Avslutar därför med ett VARMT TACK till ALLA vardagshjältar oavsett vad ni gör!!!